Tocht op het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een erg mooi vaargebied om een dag te zeilen. Het is erg gevarieerd. Het kent grote open stukken, maar ook smalle prielen en slenken. Er zijn een paar leuke eilandjes, waar we kunnen aanmeren. Er vliegen ook veel vogels over. Afgelopen jaren nestelde er zelfs een zeearend!

Het Lauwersmeer is wat rustiger qua wind en golfslag dan de Waddenzee, ideaal om een dag te zeilen. Ook liggen er een aantal leuke plaatsjes rond het meer, zoals Dokkumer Nieuwe Zijlen en Oostmahorn. Hieronder een voorbeeld van hoe een tocht er uit kan zien:

13:00Jullie komen in Zoutkamp aan boord. Wij verwelkomen jullie met koffie en thee. Het is mogelijk dat jullie nu ook de bruidstaart aansnijden. Graag helpt ons servicepersoneel deze te serveren. Na een introductiepraatje van de schipper varen we af en hijsen we de zeilen. We varen vanaf Zoutkamp de Slenk op en zijn gelijk in een prachtig natuurgebied. Vaak staan er Schotse Hooglanders in het water. Soms kunnen we in de Slenk al zeil zetten, en anders gaan de zeilen na een half uurtje omhoog.

16:00 Terwijl we rustig zeilen wordt de borrel met diverse happjes geserveerd. Ook is het mogelijk dat we hiervoor aan een van de kleine eilandjes afmeren en jullie een kleine wandeling kunnen maken. Hierna vervolgen wij onze tocht.

Afbeeldingen/Tochten/Varen over het Reitdiep.jpg

17:30 Door de Slenk varend komen we weer terug naar Zoutkamp. Hier eindigt de tocht weer. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook naar Dokkumer Nieuwe Zijlen, Oostmahorn of Lauwersoog zeilen en de tocht daar laten eindigen.