Huwelijkstocht Reitdiep

Onderstaande tocht leidt vanuit de stad Groningen langs het schitterende Reitdiep, deze oude zeearm meandert door het Groningse landschap. De tocht is ook in omgekeerde volgorde mogelijk. Ook kunnen wij in Garnwerd omdraaien en weer terug naar de stad varen.


12:00 Wij verwelkomen jullie aan boord aan de Hoge der Aa. In dit gebied vinden jullie vele pakhuizen, die herinneren aan het handelsverleden van Groningen. Aan boord hebben we een heerlijke lunch voor jullie klaar staan. We beginnen ons tocht richting het Noorden. Aan stuurboord zien we de Noorderhaven. Vroeger vertrokken hier de schepen over het Reitdiep naar zee. Tegenwoordig liggen hier schepen in meer of mindere fase van restauratie. Hier is aan stuurboord ook de Amelander hoek, waarvandaan de schepen naar de eilanden vertrokken.

Afbeeldingen/Tochten/Varen over het Reitdiep.jpg

 

13:30 Na het schutten in de Dorkwerdersluis laten we echt alle drukte van de stad achter ons, en hijsen we indien mogelijk de zeilen. We varen langs het oude dorpje "Wierumerschouw". Hierna volgt de keersluis "Wetsingezijl" Deze keersluis is nu buiten gebruik maar herinnert nog aan de tijd dat er eb en vloed was in het Reitdiep. Hierna komen we aan in Garnwerd. Met zijn oude molen de "meeuw". Ook vind u hier cafe Hammingh, waar vroeger een scheepssloperij bij was.


Onderweg hebben we uitzicht op de prachtige Groningse boerderijen, rietkragen, vogels en als we geluk hebben zelfs hazen. Door dat de rivier regelmatig slingert zijn we ondertussen actief in de weer met schoten en vallen om de zeilen te hijsen strijken, en te verstellen.


16:00 Terwijl we ergens rustig zeilen of op de motor varen wordt de borrel, met diverse borrelhapjes, geserveerd.

17:30 We arriveren in Zoutkamp tevens het eind van de tocht.