Geschiedenis

De Willem Jacob is een Hollands eenmastklipper, gebouwd in 1889 te Slikkeveer. Het schip is gebouwd als zeilend vrachtschip. Het heeft vooral met stukgoed gevaren. Eerst als volledig zeilschip, later is er een motor in gekomen. Eerst werd deze gebruikt als hulpmotor, later is er een sterkere motor in gekomen, en toen is ook het zeiltuig verdwenen.

Het schip is gebouwd in opdracht van een fabrikant van stenen, de heer van der Elst. Zijn zoon heette "Willem Jacob" vandaar de naam van het schip. Dankzij de heer Floor Schaddelee weet ik veel van de historie van het schip, zijn familie heeft vanaf 1889 tot en met 1980 op het schip gevaren. Eerst als zetschipper, later heeft zijn familie het schip over kunnen kopen. Het heeft daarna verscheidene namen gehad, het is steeds vernoemd naar de vrouw van de eigenaar, zo heeft het ondermeer "Maria" en Adriana Cornelia geheten.

Aan boord woonde de schipper met zijn gezin, achterop in de roef. De slaapvertrekken waren in het achteronder. Als de kinderen klein waren, dan voeren er in de zeiltijd nog 1 of 2 maten mee. Zij sliepen in het vooronder. Als de kinderen groter waren, moesten ze ook meehelpen als maat. Zij sliepen dan ook in het vooronder.

Het schip heeft tot 1980 als thuishaven Werkendam gehad, en heeft erg veel op de Rijn gevaren. Veel op Duitsland. Er zijn jaren geweest dat het schip in twee jaar niet in Nederland is geweest. Het schip is een goede zeiler, en dat heeft met het vaargebeid te maken. Vaak moest men opvechten tegen de sterke stroom op de Rijn, hiervoor had je een snel schip nodig, dan gemakkelijk kon wenden. Beide eigenschappen zijn nog steeds vertegenwoordigt in de Willem Jacob. Het schip was voor die tijd fors getuigd, het stond bekend als een snel schip.

Begin jaren 80 is het schip opnieuw onder zeil gekomen. Dick van Andel kocht het schip als vrachtschip. En in ca 5 jaar tijd restaureerd hij het schip, om met groepen te gaan varen. In 1985 heeft het schip een bijzondere reis gemaakt, naar Leningrad. Omdat de Willem Jacob toch niet echt een zeeschip bleek, heeft hij daarna de romp van een driemastschoener gekocht, en deze volledig gerestaureerd. De Willem Jacob is daarna verkocht aan een man in Nijmegen. Hij voer er niet zelf op, maar liet er verschillende zetschippers op varen. Veel mensen hebben toen op het schip leren varen. Hoorn was de thuishaven, en het schip heeft tal van reizen gemaakt over het IJsselmeer en de Waddenzee.

In 2000 werdt het schip verkocht aan een Harlinger schipper, en hij heeft 2 jaar met het schip gevaren. Door een brand moest hij het schip verkopen, ik heb het schip toen aangekocht, en in 7 jaar tijd gerestaureerd. Ruim  60% van het schip is daarbij vernieuwd..... Lees verder over de restauratie.

Contact

Bel de schipper: 050-211 18 63

Offerte aanvragen

Foto's

Oude Fotos
Oude Fotos
Gestreken mast
Achterdek met bemanning