Afbeeldingen/Divers/ Start Willem J Web.jpg

Afbeeldingen/Divers/DSC_1055 Hindelopen Web.jpg

Afbeeldingen/Divers/IMGP635Willem J Cruqius Web.jpg

Foto's gemaakt door Hajo Olij, grotere resolutie beschikbaar.

 

Groninger klipper wint Strontrace

De klipper Willem Jacob van schipper Tsjerk Hesling Hoekstra is tijdens de 42ste Strontrace als eerste Workum weer binnengelopen. De Strontrace is een jaarlijkse wedstrijd voor voormalige zeilende vrachtschepen, waarbij zo snel mogelijk 5 zakken mest van Workum naar Warmond moeten worden gebracht, en een zak bloembollen van Warmond terug naar Workum. Hierbij mag alleen gebruik worden gemaakt van zeilkracht en handkracht. Bij slechte wind moet er in de Zuid-Hollandse kanalen daarom flink geboomd en gejaagd worden. De deelnemende schepen wegen to wel 80 ton, wat de Strontrace tot een van de zwaarste zeilwedstrijden maakt.

Na de start werd de Willem Jacob aanvankelijk van alle kanten voorbijgezeild. Ter hoogte van Stavoren werd ontdekt wat hier de oorzaak van was: een visnet dat al vanaf Workum aan het zwaard werd meegesleept. Na de verwijdering van dit euvel werd de achtervolging op de andere deelnemers vol ingezet. In Amsterdam bedroeg de achterstand op de koploper, de Anna Mijntje uit Amsterdam, nog anderhalf uur. In het traject van Haarlem naar het keerpunt in Warmond werd deze achterstand verkleind naar 6 minuten.

Na Warmond voeren de Willem Jacob en de Anna Mijntje in een nek-aan-nekrace door de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en de grachten van Amsterdam. Ter hoogte van de Nieuwe Meer haalde de Willem Jacob de Anna Mijntje in. Op het IJsselmeer werd de voorsprong uitgebouwd tot 2 uur.

De Strontrace is bedacht door Reid de Jong. Hij wilde het vakmanschap van het vrachtvervoer onder zeil behouden. Voor de Tweede Wereldoorlog voeren skutsjes, tjalken en klippers met ladingen Friese koemest naar de droge zandgronden in Zuid-Holland. Daar werd deze mest gebruikt voor de kweek van de welbekende Nederlandse tulpen en andere bloembollen.